Baguan kartta alue 2: Rakkaus, parisuhde ja ihmissuhteet

Rakkaus itseä kohtaan, oma aika, unelmien parisuhde, hyvät, inspiroivat ja kannustavat ihmissuhteet, suojautuminen myrkyllisiltä ihmissuhteilta, terveet rajat ja osataan sanoa ei ovat avainasemassa tämän elämän osa-alueen hyvinvoinnissa. 

Liika kiltteys ihmissuhteissa

Olen itse joskus ollut aivan liian kiltti ihmissuhteissa. Olen ollut loistava kuuntelija ja myöntynyt jokaiseen avunpyyntöön, jokaiseen kahvikutsuun yms. En ole osannut sanoa ei. Minulla ei ole ollut terveitä rajoja ihmissuhteissa. Tämä uuvuttaa ihmistä, vaikuttaa meidän energiatasoon ja väsyttää. Ympärilläsi olevat ihmiset vievät silloin sinusta kaikki mehut. He käyttävät hyväksi sinun kiltteyttä, koska aina suostut ja laitat toiset etusijalle. He tietävät sen, että aina myönnyt avun tarpeisiin ja niin he jatkuvasti sinulta pyytävät jotain. He tietävät, että sinä olet kiltti, myönnyt ja autat aina kun mahdollista. Tottakai he ottavat avun vastaan.

Keskusteleminen

En ole oikeastaan ollut kovin hyvä keskustelemaan asioista, vaan olen jättänyt asioita sanomatta. Olen ollut ujo ja hiljainen. Olen harjoitellut sosiaalisia taitoja elämässä. Olen opetellut sanomaan ei sekä luomaan terveet rajat ihmissuhteisiin keskustelemalla. Olen opetellut puhumaan vaikeistakin asioista, koska on paljon parempi puhua niistä eikä jättää niitä sisälle ja piilottaa vaikeita asioita toisilta. 

Omat rajat, oma tila, oma seura

Aina ei tarvitse myöntyä kaikkeen ja laittaa toisten tarpeita etusijalle. Eikä aina tarvitse miellyttää toisia myöntymällä kutsuihin tai avunpyyntöihin. Voimme silti olla ystävällisiä toisille ihmisille. Voimme sanoa suoraan ja keskustella asiasta. Voimme kertoa rehellisesti syyn, miksi nyt ei sovi. Voimme tasapainottaa rakkauden itseen ja toisiin ihmisiin olematta silti itseämme täynnä olevia ihmisiä. Meidän kuuluu rakastaa myös itseämme terveellä tavalla, niin kuin toisiakin. Huomioidaan omatkin tarpeemme, niin parisuhteessa kuin muissakin ihmissuhteissa. Voimme viettää hyvin aikaa myös yksin emmekä tunne yksinäisyyden tunnetta. Voimme viihtyä loistavasti omassa seurassamme. Meillä on kuitenkin paljon ihmisiä elämässämme, emmekä ole koskaan täysin yksin tässä maailmassa. Muistathan huolehtia myös itsestäsi, hemmotella itseäsi välillä, antaa itsellesi tarpeeksi omaa aikaa, huomioida itsesi, pitää kiinni omista mielipiteistäsi ja asettaa rajoja. Kaikki ihmiset eivät pidä sinun mielipiteistäsi eikä heidän tarvitsekaan pitää. Ne ovat sinun mielipiteitäsi ja ne kuuluvat sinuun. Ole oma itsesi. 

Itsensä rakastaminen ja anteeksianto

Vaikka et välttämättä tällä hetkellä olisikaan parisuhteessa, niin voit silti olla onnellinen ja harjoitella tätä elämän osa-aluetta itsesi kanssa, rakkautta itseeni, olla itsellesi ystävällinen, hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet. Älä hauku itseäsi. Älä soimaa itseäsi. Tutustu itseesi ja tiedä mistä asioista tykkäät. Ymmärrä itseäsi. Tiedä, että jokainen ihminen tekee virheitä joskus. Se on inhimillistä. Anna anteeksi itsellesi ja toisille ihmisille. Anteeksianto itselle on tärkeää, että olet sinut itsesi kanssa. Anteeksianto puhdistaa välit itsesi kanssa. Voit antaa myös anteeksi ihmisille ketkä sinua ovat huonosti kohdelleet, vaikka et hyväksyisikään sitä mitä he ovat sinulle tehneet. Anna rakkauttasi niille, ketkä osaavat arvostaa sinua. Vietä aikaa sellaisten ihmisten seurassa, jotka kannustavat sinua, vievät sinua eteenpäin elämässä, saavat olosi tuntemaan hyväksi ja jakavat rakkauttaan sinulle.

Unelmien parisuhde

Kun haluat unelmien parisuhteen, niin tee siitä unelmakartta. Minkälaisen parisuhteen haluat? Minkälainen on sinun unelmiesi mies? Kuvaile hänet tarkkaan. Mistä hän tykkää? Mitä te teette yhdessä? Mikä on hänen osansa kodissa ja arjessa? Mikä on hänen lempiruoka? Haaveile. Joskus haaveesi saattaa toteutua, kun uskot unelmiisi. Maailmankaikkeus saattaa vastata toiveisiisi.

parisuhde, rakkaus

Olet arvostettu ja rakastettu juuri sellaisena kuin olet

Sinulla on voimaa suojautua myrkyllisiltä ihmissuhteilta. Älä anna ihmisten kohdella sinua huonosti. Arvosta itseäsi äläkä hyväksy ihmisiltä huonoa kohtelua sinua kohtaan. Välttele tällaisia ihmissuhteita, missä et tunne olevasi arvostettu tai rakastettu. Välttele niitä ihmissuhteita, missä et saa olla oma itsesi. Välttele ihmissuhteita, joissa sinut kahlitaan ja vangitaan. Ole vapaa muiden ihmisten mielipiteistä. Tee asiat omalla tavallasi ja pidä kiinni mielipiteistäsi ja aikomuksistasi. Toisilla ihmisillä voi olla omia pelkoja ja ne pelot voivat jarruttaa sinun matkaasi tässä elämässä, jos kuuntelet niitä ja jätät tekemättä jotain toisten ihmisten sanojen vuoksi. Esimerkiksi haluaisit vaikka laulajaksi ja joku sanoo sinulle, että eihän sinusta ole siihen. Ne ovat heidän pelkoja. Älä jää kuuntelemaan niitä vaan tee se mikä sinusta itsestä tuntuu oikealta omassa elämässä. Kuuntele sydäntäsi. Kuuntele niitä ihmisiä, ketkä inspiroivat sinua.

Sisäinen muutos

Muista, että todellinen muutos lähtee aina sisältäpäin ei ulkopuolelta. Muutos ei lähde toisista ihmisistä vaan aina itsestä. Rakasta itseäsi, koska sinä olet se ihminen kenen kanssa tulet viettämään koko loppuelämäsi. Ole tärkeä itsellesi. Ole omassa voimassasi. Kun teet sisäisen muutoksen itsessäsi, ympärilläsi oleva maailma tulee muuttumaan. Muuta itseäsi, ajatuksiasi, uskomuksiasi ja toimintatapojasi, niin huomaat että ympäristösikin on muuttunut.